Loc de joaca din lemn montat pe gazon artificial
Indiferent cat de mult iubim natura, trebuie sa acceptam faptul ca utilizarea gazonului artificial se raspandeste din ce in ce mai mult in intreaga lume si si in tara noastra.
Acest lucru reiese si din aparitia la Nordinova a gazonului artificial, desi noi intotdeauna, notoriu, am fost adeptii utilizarii materialelor naturale.
Ce poate sta la baza optiunii ca tot mai multi aleg gazonul artificial alaturi sau in locul celui natural?
In cadrul urmatoarelor puncte am centralizat acele argumente si contra-argumente care stau la baza optiunii populatiei de a utiliza gazonul artificial.
Avantajele si dezavantajele utilizarii gazonului artificial:
Avantaj #1
Costurile de intretinere: Gazonul artificial nu necesita stropire, tuns, fertilizare, erbicide sau orice alt tip de mentenanta. In ciuda acestui fapt, ramane verde si iarna si vara, si arata intotdeauna bine. Durabilitatea poate fi de cateva decenii, astfel, in ciuda pretului mai ridicat devine mai avantajos decat in cazul gazonului natural.
Dezavantaj #1
Costuri de amplasare: Costul de amplasare al gazonului artificial este aprox. dublu fata de cel al covorului de gazon natural prevazut cu sistem de irigatii, care pare foarte mult pentru inceput. Pentru acest motiv, multi instaleaza gazonul in locuri intens solicitate (de exemplu, sport, trotuare) deoarece, spre deosebire de gazonul natural, acesta nu se uzeaza.
Avantaj #2
In ultimele decenii, gazonul artificial a cunoscut o evolutie extraordinara, iar producatorii au introdus o serie de solutii inovatoare pentru a-l face sa semene din ce in ce mai mult cu iarba naturala, respectiv sa aiba rezistenta crescuta la intemperii.
Dezavantaj #2
Desi producatorii lanseaza din ce in ce mai frumoase modele an de an, totusi gazonul artificial nu arata intocmai real. Inainte de a cumpara, merita sa aruncati o privire la mai multe mostre.
Avantaj #3
Gazonul artificial nu e ars de urina animalelor si nici cainii nu pot sapa in el groapa. Nu se distruge, chiar daca se aseaza peste, o piscina sau un teren de joaca cu nisip pe tot timpul verii. Indepartarea impuritatilor este, de asemenea, simpla deoarece apa se scurge si poate fi usor spalat.
Dezavantaj #3
Fibrele sintetice ale gazonului artificial se pot supraincalzi daca acesta este direct expus la soare, care poate fi incomod, atat pentru oameni cat si pentru animalele de companie, prin urmare ideal ar fi amplasarea lui in loc umbrit. Cu toate acestea, daca totusi se supraincalzeste puternic, poate fi racorit prin udare.
Avantaj #4
Plantarea copacilor este usoara in locurile prevazute cu gazon artificial: trebuie taiat doar un cerc din care indepartam stratul de piatra zdrobita, astfel copacii vor creste frumos. Spre deosebire de gazonul artificial, cel natural nu prea supravietuieste in umbra copacilor datorita luminii insuficiente sau substantelor pe care le elimina frunzele copacilor plantati.
Dezavantaj #4
Cu ocazia achizitionarii gazonului artificial, este important sa aveti in vedere ca atunci cand il amplasati pe suprafete arcuite sau rotunde este posibil sa rezulte deseuri semnificative, motiv pentru care este mai bine sa il utilizati pe suprafete dreptunghiulare.
Avantaj #5
Protectia mediului: In primul rand, desi poate suna surprinzator, dar gazonul artificial este un produs, din multe puncte de vedere, foarte ecologic, deoarece intretinerea lui implica in mai mica masura resurse de mediu decat cea a unui gazon natural. E suficient sa ne gandim doar la cantitatea imensa de apa folosita, energie electrica, motorina, ingrasamant sau erbicide. Fiind fabricat din plastic, este reciclabil in proporție de aproape 100%, in caz ca se renunta la el.
Dezavantaj #5
Deoarece gazonul se transporta in role, firele lui se aplatizeaza in timpul transportului. Dupa amplasare, se recomanda sa folositi o matura din fibra puternica sau o masina de maturat si sa maturati gazonul in directia opusa pentru a va asigura ca firele revin la pozitie verticala. Aceasta operatie poate fi repetata din cand in cand si ulterior daca firele se aplatizeaza din nou (de exemplu, atunci cand gazonul este utilizat pentru plaja sau a fost asezat pe el o perioada mai lunga de timp un obiect mai mare, cum ar fi o piscina). Spre deosebire de acesta, firele gazonului natural, se vor indrepta de la sine dupa un timp.
Acestea au fost doar cateva dintre aspectele pe care le-am considerat demne de mentionat si suntem de parere ca ele sunt de folos in elucidarea unor informatii legate de gazonul artificial. Daca Dumneavoastra aveti cunostinta si despre alte asemenea aspecte, va rugam sa ni le comunicat prin intermediul unui comment la articolul prezent.
Va stam la dispozitie si in continuare cu produse si servicii de calitate! Vizitati-ne pe site-ul www.junglegym.ro sau la atelierul si showroom-ul nostru din Oradea, unde va prezentam intreg procesul de productie cu drag!
Echipa Nordinova