Cum sa alegem gazonul artificial pentru gradina noastra?
Pipăitul gazonului artificial a devenit un obicei similar celui când apare pepenele la promoție în magazin: cumpărătorii testează dacă este copt. Având în vedere că toți îl testează, oamenii se imită unii pe alții și fac la fel să nu pară neștiutori, dar majoritatea (mai ales cei din mediul urban) nu au idee despre ceea ce ar trebui să audă/să resimtă.
Dacă cineva ajunge la punctul de a-și dori un gazon artificial pentru terasă sau grădină și va vedea oferta imensă, poate păți la fel ca și cumpărătorul laic de pepene: dacă nu cunoaștem criteriile în luarea deciziilor, rămâne pipăitul gazonului, care, în absența cunoștințelor corespunzătoare, are același rezultat, având totodată o finalitate total nesigură. Diferența este că în acest caz nu vorbim doar de o sumă de 100 de lei, ci de obicei de mult mai mult și mai ales de timpul cât ne vom bucura de gazonul artificial.
Desigur, este un bun punct de pornire dacă, pe lângă fisa tehnică, verificăm produsul sau modelul expus în magazin. Cu această ocazie, în primul rând se recomandă verificarea lungimii, grosimii, culorii fibrelor, densității cusăturilor, mai ales pe baza următoarelor criterii:
1. Utilizarea este destinată sportului sau ca design
Gazoanele sportive sunt concepute special pentru utilizare intensă, în mod special pentru uz profesional. Dacă dorești un teren de sport (de exemplu, tenis, fotbal), recomandăm să contactezi o firmă specializată în acest domeniu. Dacă gazonul este destinat activităților mai ușoare, de exemplu, copiii vor juca pe el sau este menit să acopere terasa, se merită să alegi gazonul decorativ. Cu toate acestea, avem nevoie de anumite cunoștințe pentru a selecta raportul corect preț-valoare.
2. Rezistența la radiații UV, la foc, condiții de garanție
Parametrii tehnici ai fibrelor de gazon artificial dezvăluie multe lucruri despre calitatea sa. Merită să intrebi dacă produsul sau producătorul au certificate de calitate elaborate de instituții de certificare independente. Deoarece instalarea de gazon artificial este o investiție pe termen lung, este important să te asiguri dacă fibrele sunt stabilizate împotriva radiațiilor UV și ce fel de garanții se oferă sub aspectul durabilității culorilor și rezistenței materialelor. Dacă nu sunt prezentate informații privind garanția, trebuie să fii precaut. Gazoanele artificiale de calitate superioară sunt fabricate din material de auto-stingere, ceea ce înseamnă că, atunci când cade pe ele iar, acestea nu ard, ci reprimă focul.
3. Lungimea, densitatea fibrei
Pentru cele mai multe gazoane-hobby, singurele date tehnice pe care le oferă producătorul sunt cele legate de lungimea fibrei. Dacă alegem acestea, pe lângă portofelul nostru, cel mai important aspect este modul de utilizare. Dacă dorești ca copilul tău să joace fotbal pe gazon, poți alege pe cel cu fibra între 20 și 30 mm. Dacă dorești să utilizezi ca o peluză pe o terasă, în jurul piscinei, pentru plajă și alte scopuri asemănătoare, atunci fibra de 40 mm este moale, având și un aspect plăcut.
Un alt parametru tehnic care lipsește adesea din descrierea gazoanelor-hobby este densitatea fibrelor sau numărul de cusături. În asemenea situație, este necesar să reții ca în cazul gazoanelor monocrome cusătura conține numai un singur tip de fibră, în timp ce la gazoanele în patru culori, sunt 4 tipuri de fire într-o cusătură, astfel încât o valoare mai mică va avea ca rezultat un gazon mai bogat.
4. Grosimea și forma fibrelor
La producătorii profesioniști de gazon artificial, descrierea calității fibrelor afișează de asemenea așa-numită valoare dtex. Această unitate de măsura este utilizată pentru a determina finețea fibrelor din industria textilă. 1 dtex înseamnă că greutatea fibrelor de 10000 m este de 1 gram. Dar care este valoarea ideală?
La alegerea gazonului, ne pot induce în eroare produsele deosebit de moi la pipăit și cu aspect fin, deoarece atunci când ne cumpărăm haine, suntem obișnuiți ca acestea sunt de mai bună calitate. În cazul gazonului, însă, nu se mai aplică această regulă, dacă nu dorim să ne înșelăm.
La atingere, gazonul cu cât conține fibre mai subțiri, pe atât este mai mătăsos, însă fibrele subțiri sunt mai puțin durabile. Gazonul cu fir prea subțire are o ținută foarte slabă, astfel încât fibrele se lasă după un timp. Cel cu fir subțire este recomandat doar pentru locurile unde are doar o funcție de design, dar unde nu dorim să îl folosim în mod regulat iar în locurile unde avem intenția să-l supunem unui uz mai intens, este de preferat să alegi unul cu fir mai puternic, ale cărui fire suport sunt destul de rezistente pentru a susține firele lungi, verzi.
Profilul fibrelor (ca forma) este, de asemenea, relevant pentru ținuta potrivită. Fibrele de profil drepte se aplatizează ușor și revin greu la forma inițială, în timp ce fibrele în forma de C, S sau diamant își păstrează mai bine forma și își revin mai ușor după ce se îndepărtează obiectul greu așezat pe ele.
5. Culoarea și nuanța fibrelor
În cele din urmă, trebuie să se acorde atenție și culorii și nuanșei gazonului artificial. Gazonul monocrom este cel mai ieftin, dar de departe nu redă un aspect natural. În prezent, gazoanele de calitate mai bune sunt fabricate din cel puțin 3-4 nuanțe diferite pentru a avea un aspect natural. Produsele mai deschise din magazine sunt mai estetice, dar este important să ține cont că în grădină, acestea vor avea un aspect diferit printre plantele verzi din grădină, spre deosebire de cele mai închise la culoare. Echilibrul este important și în acest caz.
La noi poți găsi gazon artificial de calitate, dar și accesori pentru fixarea gazonului:
https://www.nordinova.ro/amenajari-exterioare-gazon-sintetic
https://www.nordinova.ro/gazon-artificial-pentru-proprieterii-de-caini